Zorgen om toename fysieke klachten bij pubers.

16-11-2020 - Jolanda Verhage

Oefentherapeuten Cesar/Mensendieck maken zich zorgen over toename klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat bij pubers.

In onze praktijken zien we een toename van klachten bij pubers. Met name nek-, schouder-, rug of hoofdpijnklachten. Het vele zitten in een slechte houding en te weinig bewegen is bij veel pubers de oorzaak. Veel gebogen zitten maakt dat het middendeel van de wervelkolom te veel doorbuigt, wat kan leiden toe een grotere kromming in dat deel van de rug.
Dit versterkt zich in de groeispurt, waarin de echte probleemgevallen ook duidelijk zichtbaar gaan worden. De rugspieren zijn bijna niet actief waardoor ze hun functionaliteit om de rug rechtop te houden verliezen.
 

Doordat pubers veel op hun telefoon of tablet kijken, staat hun hoofd lange tijd in een voorover gebogen positie. Dit veroorzaakt weer een toename aan spanning in de nekspieren. Wat vaak ook leidt tot hoofdpijnklachten. Het veelvuldig kijken op een beeldscherm geeft snel vermoeide ogen en veel pubers ervaren ook ‘’sociale media druk’’, wat stress veroorzaakt.
 

In onze behandeling zetten we de pubers voor de spiegel. Hier begint het stukje bewust worden van hun eigen houding.
Ze schrikken vaak zelf van hun houding. Ze hebben vaak geen idee hoe ze erbij hangen in de bank of op school. We geven ze 
gericht adviezen mee hoe ze langzaam kunnen gaan wennen aan het meer rechtop zitten. Wat zijn de momenten op een dag
dat je er al op kan gaan letten? Hoe kun je houdingen afwisselen en meer beweegmomenten inlassen?
 

Daarnaast gaan we aan de slag met oefeningen om de zwakke rug- en buikspieren te versterken. Door het veel gebogen zitten ontstaat vaak verkorting van de borst- en nekspieren maar ook de hamstrings zijn vaak verkort. We geven oefeningen om deze verkorte spieren weer op lengte te brengen en proberen langzaamaan de balans in de spiergroepen weer terug te brengen.
 

In de activiteiten van het dagelijks leven geven we ook tips. Een zitbal kan bijvoorbeeld al zorgen voor een meer actievere zithouding. Doordat de bal altijd voor beweging zorgt bewegen ze hierdoor vanzelf al meer. En laptop- of tabletverhoger kan ervoor zorgen dat een puber  beter rechtop zittend huiswerk kan maken voor school.
 

We hopen altijd dat onze behandeling op deze leeftijd een cadeautje is voor hun hele leven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!