De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening. U kunt problemen krijgen met het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. ParkinsonNet is een regionaal netwerk van gespecialiseerde zorgverleners die u terzijde kunnen staan. Hierbij zitten ook oefentherapeuten Cesar/Mensendieck.

Alle zorgverleners werken onderling nauw samen om u zo goed mogelijk te behandelen en te begeleiden, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij uw eigen woonomgeving.

ParkinsonNet helpt zorgverleners om hun specifieke kennis en competenties van de ziekte van Parkinson op peil te houden en te vergroten. De ParkinsonNet-zorgverleners kunnen onderling gemakkelijk met elkaar communiceren via een afgeschermde webapplicatie.

Waarmee kunt u te maken krijgen?

Als Parkinson-patiënt wordt u elke dag met de gevolgen van de ziekte geconfronteerd. Vooral omdat uw motoriek is verstoord.

Bekende klachten zijn:

  • beven (tremoren) 
  • spierstijfheid waardoor het moeilijk is om bewegingen te beginnen
  • bewegingstraagheid
  • gebogen houding

Op termijn ondervindt u meestal moeilijkheden met lopen en uw dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld omdraaien in bed. Ook kunt u last krijgen van depressies, geheugenstoornissen of concentratieproblemen.

Inmiddels zijn er wel medicijnen om de symptomen te verminderen. De oorzaak van de ziekte is echter nog niet bekend. Als de klachten er eenmaal zijn, gaan ze niet meer weg en nemen ze meestal geleidelijk toe. Parkinson heeft geen invloed op de levensverwachting, maar wel op de kwaliteit van leven.

Wat kan oefentherapie voor u betekenen?

Het is begrijpelijk dat u onzeker bent over uw mogelijkheden om te bewegen. Begeleiding door een oefenherapeut kan daarom zinvol zijn. Het gaat erom dat u zich zo goed mogelijk in het dagelijks leven kunt blijven bewegen en dat u op een verantwoorde manier actief blijft. Bewegen heeft een positieve uitwerking op uw klachten.

Wanneer een neuroloog bij u de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kunt u een doorverwijzing naar een oefentherapeut krijgen, bijvoorbeeld van uw huisarts, de neuroloog of een andere medisch specialist.

Er is aanleiding voor een doorverwijzing naar de oefentherapeut als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed. Een verminderde conditie kan ook een reden zijn, evenals nek- of schouderklachten. Of mogelijk bent u het afgelopen jaar meerdere malen gevallen en bent u daardoor juist geneigd om minder te bewegen. Dat is begrijpelijk.

Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten, zoals broze botten, obstipatie of problemen met uw hart.

Adviezen en behandeling afgestemd op uw situatie

U krijgt bij de oefentherapeut goede voorlichting: dat is een essentieel onderdeel van de behandeling bij de ziekte van Parkinson. Met goede adviezen kunt u ook op langere termijn, zonder uw oefentherapeut, actief blijven. Het doel is immers het verbeteren of behouden van uw zelfstandigheid en veiligheid. De adviezen, behandeling en begeleiding stemmen we af op uw situatie en hoe ver Parkinson zich bij u ontwikkeld heeft.

Uw behandelend oefentherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van Parkinson en werkt samen met neurologen van de ziekenhuizen in de regio.

Waar vindt u een oefentherapeut gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson?

Terneuzen:
Medisch Centrum Epicurus
Van Steenbergenlaan 33
Telefoon: 06-46 06 15 06 / 0115-62 60 50

Jolanda Verhage, oefentherapeut Cesar/Mensendieck

Voor meer informatie kunt u ook kijken op: www.parkinsonnet.nl