Sportoefentherapie

Denkt u wel eens:

  • Waarom heb ik altijd pijn aan mijn achillespezen tijdens het sporten?
  • Mijn ouders zeggen dat mijn rug gebogen is tijdens het sporten.
  • Tijdens het hardlopen heb ik last van mijn scheenbeen.
  • Tijdens het sporten slaat mijn ademhaling op hol.
  • Ik heb een blessure en wil zo snel mogelijk weer terug kunnen sporten.
  • Ik heb problemen met mijn motoriek tijdens het sporten.
  • Tijdens het springen en het landen bij een sprong heb ik pijn aan mijn knieën.

Dan is een behandeling bij de sportoefentherapeut wellicht iets voor u.

Wat houdt oefentherapie bij sporten en bewegen in?

Een sportoefentherapeut is een adviseur, begeleider en behandelaar op het gebied van sport en beweging. Wij bieden begeleidingstrajecten-op-maat aan voor zowel beginnende sporters, recreant-sporters als topsporters.

Het verbeteren van uw houding en manier van bewegen staat tijdens de behandeling centraal. De oefentherapeut leert u om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van uw fysieke mogelijkheden.

U krijgt inzicht in de wijze waarop u uw fysieke mogelijkheden kunt benutten. U kunt uw houding en manier van bewegen ontwikkelen, verbeteren en/of herstellen.

Wie kan terecht bij de sportoefentherapeut?

Oefentherapie is er voor alle sporters die incidenteel, langdurig of chronisch klachten hebben tijdens of na het sporten. Dit kunnen klachten zijn:

  • Die ontstaan zijn tijdens het sporten zoals een zeurend gevoel of een beweging die irritaties geeft tijdens het sporten.
  • Die te maken hebben met de ademhaling en ontspanning.
  • Die steeds terugkeren door bijvoorbeeld een verkeerd looppatroon.

Daarnaast kan sportoefentherapie worden ingezet ter preventie om blessures te voorkomen.

Hoe beginnen we bij oefentherapie voor sporters?

Eerst doen we een intake en analyse. Daarbij gebruiken we fotografie en film, zodat we uw klacht(en) en bewegingen tijdens de sport goed kunnen analyseren.

Deze filmpjes spreken we na de eerste behandeling of tijdens de start van de tweede behandeling met u door. Zo kunt u zelf zien hoe de bewegingen worden uitgevoerd en waar eventueel fouten worden gemaakt.

Dat is de basis voor een behandeldoel en behandelplan. We spreken het plan met u door. Met uw goedkeuring kan de behandeling beginnen.

Wat gebeurt er tijdens de oefentherapie voor sporters?

Uw hulpvraag, houding en manier van bewegen staan tijdens de behandeling van uw sportklachten centraal. We doen de sportoefentherapie zoveel mogelijk op de locatie of in de omgeving waar u uw sport beoefent.

Dit betekent dat er behandeld wordt in de sportspecifieke situatie waar de klachten zich voordoen. Dat is de ideale plek om aan het herstel te werken. De tips en verbeterpunten kunt u direct toepassen tijdens een wedstrijd of training.

Wat kan de sportoefentherapeut betekenen voor uw sportvereniging?

Heeft u als teamleider of bestuur van een vereniging vragen over het opstellen van een goede trainingsopbouw, jaarplanning, blessurepreventieplan of stabiliteitstraining? De sportoefentherapeut kan u op verschillende manieren van dienst.

Dat kan bijvoorbeeld via een persoonlijk gesprek waarin de wensen of problemen van de vereniging in kaart gebracht worden. Daarna kunnen we samen doelen, plannen en afspraken maken om uw hulpvraag te kunnen beantwoorden.

We bekijken in samenspraak hoe de oefentherapie het beste vorm kan krijgen en welke kosten daaraan verbonden zijn. Voor het opstellen van een plan ligt dat uiteraard anders dan bij het uitvoeren van workshops of trainingen op sportlocatie.

Waar vindt u een oefentherapeut gespecialiseerd in sportoefentherapie?

Sas van Gent
MFC de Statie
Canadalaan 2e
4551AL Sas van Gent
Telefoon: 06-29062087

Axel
Walstraat 80
4571BJ Axel
Telefoon: 06-29062087

Terneuzen:
Huisartsen Centrum Zuid
Alvarezlaan 21
4536BA Terneuzen
Telefoon: 06-29062087

Mireille Dobbelaar, oefentherapeut Cesar/Mensendieck, Slaap- en Sportoefentherapeut

U vindt ook meer informatie op www.rug-recht.nl