Multiple sclerose (MS)

Onze praktijk wil de meest optimale zorg bieden aan mensen met multiple sclerose (MS). Daarom zijn we aangesloten bij het netwerk MS Zorg Nederland. Dit is een onafhankelijk netwerk van zorgprofessionals: allerlei partijen die actief betrokken zijn bij de zorg voor mensen met MS, werken met elkaar samen. Het netwerk maakt optimale zorg voor mensen met MS toegankelijk. Bij het netwerk zitten ook oefentherapeuten Cesar/Mensendieck.

Wat biedt een oefentherapeut u als u MS heeft?

Regelmatig bewegen is goed voor de lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar soms wel de gevolgen van de ziekte beperken.

Een oefentherapeut kan helpen als dagelijks bewegen lastig wordt. Onze behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie. Voor MS-patiënten die (tijdelijk) aan een rolstoel of bed gebonden zijn, zijn ook andere behandelingen mogelijk.

Een behandeling met oefentherapie bij MS kan zich richten op:

  • stijfheid bestrijden
  • spieren en gewrichten beweeglijk houden
  • spierkracht onderhouden
  • pijn bestrijden 
  • zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen
  • een goede ademhaling houden of verbeteren
  • adviezen geven over hulpmiddelen
  • doorbloedingsproblemen voorkomen

Uw behandelend oefentherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van MS en werkt samen met neurologen van de ziekenhuizen in de regio.

Hoe lang duurt de behandeling bij MS?

Als de MS stabiel is en er zijn klachten, dan duurt een behandeling meestal een paar weken of maanden. Meestal geven wij u ook een oefenschema mee voor thuis, bijvoorbeeld om beter te leren lopen.

In een periode van verergering van de MS-klachten, kan uw oefentherapeut één of meer keren per week de spieren en gewrichten soepel houden. We kunnen patiënten die gebonden zijn aan bed of rolstoel ook thuis behandelen.

Omdat vermoeidheid een veel voorkomende klacht is bij MS, zullen we bij de oefentherapie er goed op letten dat oefeningen niet extreem inspannend zijn.

Waar vindt u een oefentherapeut gespecialiseerd in MS?

Terneuzen:
Medisch Centrum Epicurus
Van Steenbergenlaan 33
Telefoon: 06-46 06 15 06 / 0115-62 60 50

Jolanda Verhage, oefentherapeut Cesar/Mensendieck

Wilt u meer weten dan kunt u ook kijken op: https://www.mszorgnederland.nl