Geschiedenis Oefentherapiën 

Geschiedenis van de oefentherapie volgens de methode Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is een actieve behandelmethode gericht op het houdings- en bewegingsapparaat van de mens. De grondlegster van deze methode was Bess Mensendieck (geboren in Duitsland 1867- overleden in New York 1957). 
Haar bewegingsleer was vooral een reactie op de Victoriaanse normen en de vervreemding van het eigen lichaam als gevolg van de toen heersende moraal. Zij predikte dat geestelijke activiteiten niet los gezien kunnen worden van het lichamelijke en dat iedereen grotendeels zelf de contouren van zijn lichaam kan bepalen door op een functionele manier te oefenen. Geen geïsoleerde spieroefeningen, maar bewust en totaal bewegen. De mens moet dus bewust zijn eigen wil gebruiken om zijn houding en beweging te verbeteren. Dit betekent vooral goed leren luisteren naar de informatie die uit het lichaam zelf wordt verkregen. Uit de spieren, gewrichten, banden en pezen. Goed zoeken naar de juiste spanning in de spieren die nodig is voor een bepaalde beweging of activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Maar ook door de informatie die je van buiten uit krijgt door te kijken naar jezelf en te luisteren naar de houdings- en bewegingcorrecties die de therapeut aangeeft. Al deze informatie wordt in het centrale zenuwstelsel verwerkt en geeft een bewuste reactie in het bewegen zodat die uiterst doelmatig kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat aangeleerde bewegingen na oefeningen automatisch gaan verlopen en in het dagelijks leven worden toegepast. Hierdoor ben je dan niet meer afhankelijk van een uur in de week oefenen, maar door het toepassen in het dagelijks leven oefen je dus de hele dag door.
Aanvankelijk gaf Bess Mensendieck bewegingslessen aan mensen zonder klachten, later ging zij haar methode ook op patiënten toepassen. Hier behaalde ze goede resultaten mee en kreeg daardoor vanuit de medische wereld steeds meer aandacht voor haar werk.
In 1905 was Mensendieck al een veel gebruikte methode en rond 1920 opende Bess een grote praktijk aan South Central Park 36 te New York waar ze met veel succes patiënten behandelde. Naast positieve invloed op houding en beweging bleek haar methode ook de schoonheid te waarborgen en deze een natuurlijke innerlijke gratie te geven. Later verhuisde ze dan ook naar Californie waar veel beroemde filmsterren zoals Gary Grant en Ingrid Bergman les bij haar namen. Op veel opleidingen werd haar methode onderwezen, o.a. op de Yale University en op de Greenwich Academy. Rond 1928 startte er een opleiding in Amsterdam. Later in de jaren '40 kregen ook de universitaire ziekenhuizen van Amsterdam en Utrecht hun eigen afdeling Mensendieck. Veel prominente artsen en wetenschappers staan dan achter haar systeem. Prof. Dr. F.J.J. Buytendijk, dé specialist op gebied van houding en beweging en het menselijk gedrag, is meer dan 30 jaar verbonden aan de opleiding in Amsterdam.
 

Geschiedenis van de oefentherapie volgens de methode Cesar

Marie Cesar werd geboren in Sumatra als dochter van een Nederlandse (scheeps)arts en een Oostenrijkse moeder. Rond haar tiende jaar werd zij naar Wenen gestuurd voor haar verdere opvoeding en opleiding. Naast en na haar schooltijd volgde zij verschillende cursussen en opleidingen op het gebied van ballet, dans en ritmische gymnastiek. In 1924 vestigde zij zich in Amersfoort. 
In 1925 startte de Nederlandse arts Anna Overduin op verzoek van mevrouw Mensendieck met het opleiden van de eerste Mensendieckleraressen in Nederland. Marie Cesar was een van haar eerste studenten. Na het afronden van deze opleiding verdiepte Marie Cesar zich verder in o.a. anatomie en fysiologie.
Zij volgde ook enkele cursussen bij mevrouw Mensendieck zelf in Duitsland. Ook is ze van 1927 tot 1936 als docente verbonden geweest aan de Mensendieckopleiding. Vanwege haar grote affiniteit met dans en gezien het grote leeftijdsverschil met mevrouw Mensendieck is het niet verwonderlijk dat zij moeite had met het statische en rationele van de Mensendieckmethode en pleitte voor een natuurlijker, ritmischer wijze van bewegen.
Met deze achtergrond is zij gekomen tot haar visie met betrekking tot houding en beweging en is de bewegingsleer Cesar ontstaan.
In 1937 is Marie Cesar gestart met het opleiden van mensen die geïnteresseerd waren in de bewegingsleer Cesar.
Aan het begin van de oorlog 1940-1945 werd aan de toenmalige drie beroepsgroepen Mensendieck, Cesar en Heilgymnast-Masseur door de bezetter wettelijke erkenning aangeboden. Mensendieck en Cesar hebben om principiële redenen deze erkenning geweigerd, mevrouw Cesar mede vanwege haar joodse afkomst. Pogingen van Mensendieck en Cesar om na de oorlog alsnog wettelijk erkend te worden hebben niet direct resultaat opgeleverd. Pas in 1972 werd de opleiding Oefentherapie Cesar officieel erkend in het kader van de wet op de paramedische beroepen.
In 1974 volgt opname van oefentherapie Cesar in het verstrekkingenpakket van de ziektekostenverzekeraars en toenmalige ziekenfondsen.
In de loop der jaren zijn de verschillen tussen oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck door allerlei ontwikkelingen minder (belangrijk) geworden.
Op 1 juli 2004 zijn de beroepsverenigingen van oefentherapeuten Mensendieck en oefentherapeuten Cesar gefuseerd tot de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM). Kijk ook op www.vvocm.nl